Voorkomen van weerstand bij dementie
Thema-dag
Ervaar je weerstand van cliënten tijdens de verzorging?
Leer dan hoe je zo kunt werken dat jij dit zo min mogelijk oproept
Bij de verzorging van cliënten met dementie kun je als zorgverlener veel weerstand ervaren. Je kunt je machteloos voelen, als je niet weet hoe je dit kunt voorkomen. De cliënt voelt zich duidelijk niet prettig en de tegenwerking maakt het werk voor jou zwaar.
In het contact met cliënten met dementie speelt het gesproken woord een afnemende rol. Woorden verliezen hun betekenis. “Kom maar staan”, “wilt u uw been optillen?”, “ik ga u even naar mij toe draaien”, zijn boodschappen die vaak niet meer begrepen worden. Onbegrip geeft verwarring en roept angst op. Als zorgverlener zul je voor hen een nieuwe taal moeten leren spreken en verstaan, de taal van het lichaam. Een taal die mensen met dementie nog wel begrijpen.
Tijdens deze training van 1 dag, leer je hoe je jouw bedoeling tijdens de verzorging via lichaamstaal duidelijk kunt maken aan je cliënt. Je leert welke benadering, aanraking en beweging uitnodigt tot medewerking en welke weerstand oproept. Die weerstand voel je tijdens de verzorging in het lichaam als verstijving, verslapping of verzet. Als de vraag duidelijk is en je handelen niet als bedreigend wordt ervaren, dan reageert iemand eerder met ontspanning en medewerking. Zo krijg je eigenlijk een gesprek zonder woorden. Een gesprek waarbij jij steeds beter leert afstemmen op je cliënten.
Haptonomie gaat over voelen en ervaren. Je oefent dan ook met je collega-cursisten, wisselend in de positie van zorgverlener en cliënt. Een leerzame ervaring, waarbij je elkaar support en waardevolle feedback krijgt.
Dit is het resultaat
Voor jou
Je hoeft niet meer te tillen, duwen of trekken. Dit spaart veel frustratie, kracht en voorkomt lichamelijke blessures door overbelasting. Je hoeft het niet meer alleen te weten en te doen. Je gaat met je cliënt samenwerken, waardoor een mooie verbinding ontstaat. Je beweegt moeiteloos samen.
Echt, dit is ook mogelijk bij mensen met dementie. Zij reageren heel direct op een verandering in jouw manier van werken. Zij zijn een leerzame, heldere spiegel. Als jij daar in wilt kijken, dan ga je mooie, nieuwe dingen ontdekken in het contact. Dit geeft plezier, gemak en voldoening.
Voor de client
Dit contactvolle uitnodigen tot bewegen is prettig voor de cliënt. De zorgverlener gebruikt geen spierkracht en geen dwang. Hij kan daardoor vrij bewegen in zijn eigen tempo. Dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met dementie. In het contact voelt hij zich gezien, in zachte handen voelt hij zich veilig en kan ontspannen. Hij voelt zich ook persoonlijk aangesproken en uitgenodigd om de kracht die hij (nog) heeft te gebruiken. Hij behoudt daardoor, ook in een situatie waarin hij hulp nodig heeft, een gevoel van eigenwaarde en langere tijd zijn zelfredzaamheid.
Else is heel gedreven in haar vak en observeert goed waar hulp/aanwijzingen nodig zijn. Ze brengt haar kennis op een betrokken, enthousiasmerende manier over.
Informatie
Voorkomen van weerstand bij dementie
Data open inschrijving 2023 nog niet bekend. Meld je aan als belangstellende.
Ik laat je dan weten wanneer de volgende training is.
Prijs: € 275,00 vrijgesteld van BTW
Inclusief Handboek Haptonomisch verplaatsen t.w.v. €48,95
De thema-dag is ook mogelijk voor een groep op locatie (offerte op aanvraag).
Meld je hier aan
Wil jij je werk nog lang met plezier en gemak kunnen doen?
Meld je dan hieronder aan voor een van de trainingen Haptonomisch verplaatsen.