Basisdag

Haptonomisch verplaatsen

Verplaatsen zonder spierkracht

Er ontstaat een moeiteloos samen bewegen dat licht is voor jou en de cliënt.

In deze training van 1 dag leer je hoe je bij transfers in de dagelijkse zorgverlening, je cliënten kunt uitnodigen tot bewegen in plaats van hen op spierkracht te tillen. Er ontstaat zo een moeiteloos ‘samen bewegen’, dat licht is voor beiden.

Tijdens deze dag maak je kennis met de Haptonomie. We zijn in deze tijd gewend om de meeste aandacht te geven aan ons denken en aan de communicatie met woorden. Het overgrote deel van onze communicatie (80%) gaat echter niet via woorden, maar via de taal van het lichaam. Voor zorgverleners is het van belang om deze taal (weer) bewuster te leren spreken en verstaan. Dan ga je ontdekken dat jouw manier van benaderen, aanraken en bewegen invloed heeft op de bewegingsmogelijkheden van je cliënt. Hiermee heb je de sleutel voor een goede samenwerking in handen.

In de training wordt je je bewuster van je eigen lichaam en je werkhouding. Dan ga je ook voelen wanneer iets te zwaar voor je is en wat minder belastende alternatieven zijn. Je leert de basis-principes van Haptonomisch Verplaatsen kennen, door te oefenen met twee transfers die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt: het begeleiden van lopen en van het opstaan uit een stoel.

Haptonomie gaat over voelen en ervaren. Je oefent dan ook elke verplaatsing met je collega-cursisten, wisselend in de positie van zorgverlener en cliënt. Een leerzame ervaring, waarbij je elkaar support en waardevolle feedback krijgt.

Dit is het resultaat

Voor jou

Je hoeft niet meer te tillen, duwen of trekken.  Dit spaart veel kracht en voorkomt lichamelijke blessures door overbelasting. Je hoeft het niet meer alleen te weten en te doen. Je gaat met je cliënt samenwerken, waardoor een mooie verbinding ontstaat. Je beweegt moeiteloos samen. Dit geeft plezier en voldoening.

Voor de client

Dit contactvolle uitnodigen tot bewegen is prettig voor de cliënt. De zorgverlener gebruikt geen spierkracht en geen dwang. Hij kan daardoor vrij bewegen in zijn eigen tempo. Hij voelt zich ook persoonlijk aangesproken en uitgenodigd om de kracht die hij (nog) heeft te gebruiken. Hij behoudt daardoor, ook in een situatie waarin hij hulp nodig heeft, een gevoel van eigenwaarde en langere tijd zijn zelfredzaamheid.

Else geeft les met aandacht, warmte en liefde. Ze laat zien dat je er voor de ander kunt zijn, terwijl je ook bij jezelf kunt blijven.

Marjolein Ditte

Informatie

Haptonomisch verplaatsen basisdag

Data open inschrijving 2023 nog niet bekend. Meld je aan als belangstellende.
Ik laat je dan weten wanneer de volgende training is.

Prijs: € 275,00 vrijgesteld van BTW
Inclusief Handboek Haptonomisch verplaatsen t.w.v. €48,95

De basisdag is ook mogelijk voor een groep op locatie (offerte op aanvraag).

Haptonomisch verplaatsen vervolgtraining

Meer informatie over de vervolgtraining >>

Haptonomisch verplaatsen traject

In de trainingen Haptonomisch verplaatsen geef ik je het gereedschap om je werk met hart en ziel te kunnen doen zonder jezelf te belasten. Om je deze manier van werken helemaal eigen te maken, bied ik nu m’n trainingen voordelig als pakket aan.

De basisdag

t.w.v. € 275,-

De vervolgtraining

t.w.v. € 275,-

Een oefendag

t.w.v. € 125,-

Toegang gemeenschap

Haptonomisch verplaatsen

Traject prijs: 599 euro

Meld je hier aan

Wil jij je werk nog lang met plezier en gemak kunnen doen?
Meld je dan hieronder aan voor een van de trainingen Haptonomisch verplaatsen.

2 + 9 =