Vervolgtraining

Haptonomisch verplaatsen

Verplaatsen zonder spierkracht

Er ontstaat een moeiteloos samen bewegen dat licht is voor jou en de client.

In deze training van 1 dag leer je hoe je bij transfers in en rond het bed,  je cliënten kunt uitnodigen tot bewegen in plaats van hen op spierkracht te tillen. Er ontstaat zo een moeiteloos ‘samen bewegen’, dit is licht voor beiden.

Tijdens deze dag leer je de basis principes van Haptonomisch Verplaatsen toepassen op een aantal veel voorkomende transfers in en rond het bed.

  • Draaien in bed
  • Zijwaarts verplaatsen in bed
  • Omhoog verplaatsen in bed
  • Van lig naar zit op de bedrand

Haptonomie gaat over voelen en ervaren. Je oefent dan ook elke verplaatsing met een collega cursist, wisselend in de rol van zorgverlener en cliënt. Een leerzame ervaring, waarbij je elkaar support en waardevolle feedback krijgt.

Tijdens het oefenen wordt je bewuster van je eigen lichaam en je werkhouding. Werkend aan een bed zijn er speciale aandachtspunten. Je gaat bijvoorbeeld voelen dat je rugpijn krijgt, als je te ver van je af werkt (reikend over het bed) en leert hoe je dit kunt voorkomen. Je leert hoe je kunt meebewegen met je cliënt, terwijl jij staat en hij ligt? Liggend in bed voel je ook hoe kwetsbaar je dan bent en hoe belangrijk het is dat degene die jou helpt contact met je houdt en haar handelen op jou afstemt.

In de training ligt de nadruk op handmatig verplaatsen. Je leert echter ook om een aantal kleine hulpmiddelen op een haptonomische manier te gebruiken: papegaai, draaischijf, glijrol en anti-slip mat.

 

Dit is het resultaat

Voor jou

Je hoeft niet meer te tillen, duwen of trekken.  Dit spaart veel kracht en voorkomt lichamelijke blessures door overbelasting. Je hoeft het niet meer alleen te weten en te doen. Je gaat met je cliënt samenwerken, waardoor een mooie verbinding ontstaat. Je beweegt moeiteloos samen. Dit geeft plezier en voldoening.

Voor de client

Dit contactvolle uitnodigen tot bewegen is prettig voor de cliënt. De zorgverlener gebruikt geen  spierkracht en geen dwang. Hij kan daardoor vrij bewegen in zijn eigen tempo. Hij voelt zich ook persoonlijk aangesproken en uitgenodigd om de kracht die hij (nog) heeft  te gebruiken. Hij behoudt daardoor, ook in een situatie waarin hij hulp nodig heeft, een gevoel van eigenwaarde en langere tijd zijn zelfredzaamheid.

Mijn moeder had acute spit en kon niet meer bewegen. Else heeft mij de basis van Haptonomisch Verplaatsen laten ervaren, zodat ik mama zo goed mogelijk kon helpen. Ze legde me alles rustig en zorgvuldig uit en liet mij voelen wat belangrijk is. Daarna heb ik zelf nog met haar kunnen oefenen. Het was bijzonder om te ervaren dat door de natuurlijke afstemming tussen twee mensen, er voor geen van beide kracht aan te pas kwam. De beweging werd als het ware neutraal.

Carlijn van Delft

Informatie

Haptonomisch verplaatsen vervolgtraining

Data open inschrijving 2023 nog niet bekend. Meldt je aan als belangstellende.
Ik laat je dan weten, wanneer de volgende training is.

Prijs: € 275,00

De vervolgdag is ook mogelijk voor een groep op locatie (offerte op aanvraag).

Haptonomisch verplaatsen oefendag

Als verdieping op de vervolgtraining kun je je inschrijven voor oefendagen. Hierin maak je het moeiteloos verplaatsten je helemaal eigen.

Data 2023 nog niet bekend.

Prijs € 125,00

 

Haptonomisch verplaatsen traject

In de trainingen Haptonomisch verplaatsen geef ik je het gereedschap om je werk met hart en ziel te kunnen doen zonder jezelf te belasten. Om je deze manier van werken helemaal eigen te maken, bied ik nu m’n trainingen voordelig als pakket aan.

De basisdag

t.w.v. € 275,-

De vervolgtraining

t.w.v. € 275,-

Een oefendag

t.w.v. € 125,-

Toegang gemeenschap

Haptonomisch verplaatsen

Traject prijs: 599 euro

Meld je hier aan

Wil jij je werk nog lang met plezier en gemak kunnen doen?
Meld je dan hieronder aan voor een van de trainingen Haptonomisch verplaatsen.

8 + 7 =